Son zamanlarda saçları hakkında birden fazla konuya hakim olmak isteyenler saç hasarı konusunu da merak etmektedir. Bu yazımızda 4 tür saç hasarı ve bu hasarların tedavi yöntemlerine değineceğiz.
Güneş gibi en küçük şeyler bile kırılmaya neden olabildiğinde, saç hasarı en iyilerimizin bile başına gelir. Saç hasarı tek bir kategoride toplanma eğiliminde olsa da, saç hasarınızın nedenini tam olarak belirlemek, tedavi etmek ve oluşmasını önlemek için önemlidir. Karşılaşabileceğiniz saç hasarını teşhis etmenize yardımcı olmak için uzman kuaförlerle konuştuk ve saçlarınızı ileriye dönük olarak en iyi şekilde korumak için önleyici tavsiyelerde bulunduk.
Kimyasal Hasar
En yaygın saç hasarı türlerinden biri, saçın ağartıcı, gevşetici ve boya gibi sert kimyasallara maruz kalmasıyla ortaya çıkan kimyasal hasardır.
Ünlülerin kuaförü Bernardo Vasconcelos, “Kimyasal olarak hasar görmüş saçlar kırılgan olur ve kolayca kopar” diyor. “Örneğin, saçı ağartırken kimyasallar saç telini açar, orijinal pigmenti parçalar ve yeni rengi bırakır. Bu işlem saçı zayıf bırakır ve kimyasallar saçı doğal yağlarından arındırarak kırılmaya yatkın hale getirir.”
Güzellik Miti Avcıları: İnanmayı Bırakmanız Gereken 4 Saç Dökülmesi Efsanesi – Saç Güzellik – Saç Modelleri, Saç Renkleri, Saç Bakımı, Saç Boyası (sacguzellik.com) başlıklı konumuza da göz atabilirsiniz.
Kimyasal hasarı önlemek için saça ve saç derisine nazik davranan ürünler kullanmak çok önemlidir. Vasconcelos’a göre nemi geri kazandırmak çok önemlidir; sağlıklı saçın doğal koruyucu tabakasını yenileyen ve bir kullanımdan sonra kırılmayı %70’e kadar azaltan Living Proof Intense Moisture Mask gibi bir saç maskesi kullanılmasını öneriyor. Kuaför Brendnetta Ashley de kimyasal bakım yapmadan önce saçı bağ yapıcılarla güçlendirmeyi öneriyor.
Isı Saç Hasarı
Isı hasarı, saç yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında meydana gelir. Buna düz ütü, saç maşası ve fön makinesi gibi sıcak şekillendirme araçlarının kullanımı da dahildir. Vasconcelos’a göre, saçı yüksek ısıya maruz bırakmak saçın kütikülüne zarar verir ve saçın keratin tellerinin şeklini değiştirir, bu da saçın elastikiyetini kaybetmesine neden olur (okuyun: kabarma).
Isı hasarına karşı korunmanın en kolay yollarından biri, şekillendirme aletlerinizin ısısını azaltmaktır. Ashley ayrıca, nemi korurken termal alet ile saç arasında bir bariyer oluşturacak bir ısı koruyucu kullanmanın önemini vurguluyor. Şekillendirmeden önce saça püskürtün” diyor. “Saçınızı ısıdan koruyacak, kabarmayı kontrol edecek ve parlaklık katacaktır.”
Güneş Hasarı
Güneşin UV ışınları sadece cilde zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda saç kütikülüne de zarar vererek zamanla kuru ve kırılgan hale gelmesine neden olabilir. Şapka veya saç koruması olmadan güneşte çok fazla zaman geçirirseniz bu hasar daha da kötüleşebilir. Güneşten zarar gören saçlar genellikle renk değişikliği (oksidasyon nedeniyle), kuru uçlar ve genel incelme ile sonuçlanır.
Vasconcelos’a göre, bu tür saç hasarlarının tedavisi çok zordur, bu nedenle önleyici tedavilere odaklanmak önemlidir. “Kırık uçların ve kırılmaların oluşmasını önlemeye odaklanın. Saçınızı güneşin zararlı ışınlarından korumak için Living Proof Restore Repair Leave-in gibi UV korumalı bir bakım kullanmanızı öneririm.
Mekanik Hasar
Mekanik hasar, agresif açma, aşırı fırçalama ve örgüler, örgüler ve sıkı at kuyruklarından kaynaklanan gerginlik dahil olmak üzere saç kabaca ve yanlış kullanıldığında meydana gelir. Bu tür hasarlar en yaygın olarak saç telinin ortasından ayrılmalar ve aşırı kırılmalar şeklinde görülür.
Bunun çözümü oldukça basittir; çok sıkı ve saçı çeken saç modellerinden kaçınmak ve saçı nazikçe fırçalamak (asla ıslakken değil!) en iyisidir. Saçınız kolayca karışıyorsa, ekstra kayganlık sağlayan bir dolaşık açıcı krem veya yağ karışımı gibi en az mekanik hasarla sonuçlanan bir dolaşık açma yöntemi bulun.
Saç tellerimizi sıkma eğilimindeyiz. Isı koruyucu sıkma konusunda her zaman özenli davranmıyoruz ve ardından fön makinesi veya saç maşası ile ham yapıyoruz. (Tam güç, yüksek ısı asla iyi bir seçim değildir, arkadaşlar). Görünümümüzü değiştirmeyi seven bizler, bir (veya iki) fazla kimyasal işlemden hoşlanabiliriz ve hepimizin muhtemelen kuru şampuana biraz fazla güvendiğini söylemek yanlış olmaz.
Tüm bunlar zamanla saç tellerimize zarar verebilir, ancak saçın zarar gördüğünü ve büyük bir TLC’ye ihtiyaç duyduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Yıpranmış saç belirtileri hem belirgin hem de ince olabilir, bu nedenle bu ipuçlarına dikkat edin.
Saçlar cansız, donuk ve ışığı yansıtmak yerine emme eğilimindeyse, bu bir miktar hasarla uğraştığınızın işaretidir. Sağlıklı saçlar en iyi haliyle parlak, canlı ve dokunulduğunda yumuşaktır.