İnsanların grilerini kapatmak için saçlarını boyadıkları günler geride kaldı. Artık saç renkleri daha çok bir moda ifadesi. Kuaför salonları en son saç rengi trendlerini denemek isteyen müşterilerle dolup taşıyor. Ancak her ne kadar eğlenceli görünseler de, gerçek şu ki saç boyaları saçınıza zarar verir.
Saçınızı ister doğal bir balyajla boyayın ister pastel ya da parlak renklerle oynayın, saç boyalarındaki kimyasallar yarardan çok zarar getirir. Muhtemelen saçınızı boyadıktan sonra daha zayıf hissettiğinizi gözlemlemişsinizdir. Bu makale, saç boyalarının aslında saçınıza nasıl zarar verdiğini gözler önüne seriyor. Okumaya devam edin.
Boya Saçınızı Nasıl Etkiler?
Saç boyaları, geliştirici veya oksitleyici madde, amonyak ve renklendirici madde olmak üzere bir kimyasal kokteylden oluşur.
Amonyak saç kütiküllerini açar ve yaygın olarak kullanılan bir oksitleyici madde olan hidrojen peroksit saç teline nüfuz ederek doğal pigmenti sıyırır. Doğal saç renginiz gittiğinde, renklendirici maddeler işe koyulur ve saçınızı boyar.
Saçınızı Boyamak Saçınıza Zarar Verir mi?
Evet, saç boyası saç tellerinizin zarar görmesine neden olur. Boya sadece saçınızı boyamakla kalmaz, saç teline nüfuz ederek doğal saç pigmentini de değiştirir. Bu nedenle, sık sık saç boyamak, kütikül adı verilen koruyucu lipid tabakayı saçınızdan sıyırarak pürüzlere ve hasara yol açabilir.
Dahası, saç boyasının zararı saç tellerinizin ötesine uzanır. Saç boyalarında bulunan kimyasallar alerjiye, kuruluğa, kafa derisinde kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilir.
Amerikan Kimya Derneği tarafından 2022 yılında yayınlanan bir çalışma, saç boyalarında bulunan parabenler, bisfenoller ve ftalatlar gibi endokrin bozucu kimyasalların (EDC’ler) hormon sinyaline müdahale edebileceğini ve meme dokusunun gelişimini etkileyebileceğini ortaya koydu. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde EDC içeren saç boyalarına maruz kalmak, menarş yaşını düşürebilir ve meme kanseri riskini artırabilir. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 yaş üstü kadınların yaklaşık %33’ü ve 40 yaş üstü erkeklerin %10’undan fazlası saçlarını boyamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Asyalı olmayan 363 kadını kapsayan popülasyon temelli bir çalışma, sadece kalıcı saç boyası kullananlarda mesane kanseri riskinin arttığını göstermiştir. Söz konusu risk, daha uzun süre ve artan kullanım sıklığı ile daha yüksekti.
Açık ve Koyu Saç Renkleri: Hangisi Daha Zararlı?
Hem açık hem de koyu saç boyaları, doğal saç renginizi oksitleyen ve saç hasarı riskini artıran hidrojen peroksit kullanır. Geliştirici (hidrojen peroksit) kütikülü açar ve saçınızı kalıcı olarak boyamak için gerektiği kadar doğal pigmenti saçınızdan uzaklaştırır. Melanini hedeflemesi gerekirken, geliştirici aynı zamanda keratin molekülleriyle etkileşime girerek saçınızı zayıf ve hasara eğilimli hale getirir.
Renk verirken, yapay renk moleküllerinin orijinal renk moleküllerine yapışacağı saç teline renk verirsiniz. Saçın rengini açarken, hidrojen peroksit kütikülü kaldırır ve rengi saça yapıştırmak yerine orijinal renk pigmentini saçtan çeker. Bu pigmentler bir saç telinden çıkarıldıktan sonra, onları geri alamazsınız.
Bu nedenle, saçınızı kalıcı olarak boyarken orijinal saç renginize yakın bir ton seçin. Bu, saçınızı doğal tonlarının ötesinde koyulaştırmaktan veya açmaktan daha az zarar verici olabilir.
Yarı Kalıcı Renk Saçınıza Zarar Verir mi?
Hayır, yarı kalıcı bir boya saçı sadece renklerle kapladığı için kalıcı bir saç boyası kadar zarar verici değildir. Peroksit ve amonyak içermez ve saçınızın doğal pigmentlerini ağartmaz.
Bununla birlikte, yarı kalıcı saç boyasının dezavantajları vardır. Yarı kalıcı saç boyaları ile saç rengini sadece koyulaştırabilir, açamazsınız. Renk birkaç şampuan yıkamasından sonra solar ve sık sık yeniden uygulama gerektirir.
Saçınızı boyamak, özellikle de kalıcı saç rengi kullanıyorsanız, saçınızın yapısını değiştirir. Peki saçınızın durumu saç boyası hasarının ciddiyetini belirleyebilir mi? Bir sonraki bölümde öğrenelim.