Yağlı Saçlardan Sonsuza Kadar Nasıl Kurtulunur?

Saçınızı şampuanladıktan sadece birkaç saat sonra yağlı bir saç derisi ve yağlı saçlarla uğraşmak çok sinir bozucudur. Sadece kötü saç günlerine yol açabileceği veya kendinizi daha sık duşta bulacağınız için değil, aynı zamanda yıkama-yağlama-yıkama döngüsüne nasıl son vereceğinizi bulmak da beyhude hissettirebilir. Yine de yapılabilir. Sonuçta, yağlı saçlardan kurtulmanın anahtarı, altta yatan nedeni anlamak ve ardından rejiminizde ayarlamalar yapmaktır.

Yağlı saç savaşına bir son vermeye hazır mısınız? Cevaplar ve çözümler için hem bir kuaför hem de dermatologla konuştuk.

Yağlı Saç ve Saç Derisinin 5 Ana Nedeni

Tüm yağlı saç vakaları kafa derisinde aşırı sebum (yağ) üretiminden kaynaklanır. Çok fazla yağ olduğunda, saçlarınız gevşek, ağır, tel tel ve dokunulduğunda kaygan hale gelir ve kafa deriniz kaşıntılı ve tahriş olmuş hissedebilir. Birkaç farklı faktör bu yağ fazlalığına yol açabilir.

Yaş

Yaşımız, vücudumuzun genel olarak ne kadar sebum ürettiğine katkıda bulunan önemli bir faktördür. Brown Üniversitesi’nde çift kurul sertifikalı dermatolog ve dermatolojik cerrah olan Hayley Goldbach, “Kafa derisindeki yağ üretimi bebeklikte yüksektir (beşik kapağını düşünün), çocuklukta düşüktür, ergenlikte yüksektir ve daha sonra yaşla birlikte azalır” diyor.

Hormonlar

Farklı hormonlar sebum üretimini etkileyebilir. Örneğin, adet döngüsü olan kişiler ayın farklı zamanlarında daha yağlı olduklarını fark edebilirler. Yaşa veya dengesizliklere bağlı hormon dalgalanmaları da yağlanmayı etkileyebilir.

Genetik

Bazı insanlar genetik yapıları nedeniyle diğerlerinden daha fazla yağ üretir. Kuaför Warren Tricomi, genetiğimizi değiştiremesek de alışkanlıklarımızı değiştirmenin daha dengeli bir saç derisi yaratmaya yardımcı olabileceğini hatırlatıyor.

Tıbbi Durumlar

Bazı tıbbi durumlar da yağlı saçlara veya pul pul dökülen kafa derisine yol açabilir. Dr. Goldbach, “Bunlar kepekten (seboreik dermatit) sedef hastalığına ve aşırı kafa derisi terlemesine (hiperhidroz) kadar her şeyi içerir” diyor. Bu durumda, endişelerinizi paylaşmak için kurul sertifikalı dermatologdan randevu almak her zaman iyi bir fikirdir.

Hijyen Alışkanlıkları

Kötü hijyen ve saç bakım alışkanlıkları yağlı bir saç derisine yol açabilir veya mevcut bir sorunu daha da kötüleştirebilir. Bazıları çok fazla yıkarken bazıları çok az yıkayabilir ve belirli saç ürünleri veya şekillendirme alışkanlıkları da daha yağlı bir saç derisine yol açabilir. İhtiyaçlarınız için doğru saç yıkama ve bakım sıklığını bulmak ve iyi saç sağlığını destekleyen ürünler kullanmak önemlidir.

Yağlı Saçlardan Nasıl Kurtulunur?

Yağlı saçlardan kurtulmak ve daha iyi saç günlerinin tadını çıkarmak için bu uzman ipuçlarını izleyin.

Saç Bakım Ürünlerinizi Yeniden Değerlendirin

Saçlarınız yağlıysa, bakmanız gereken ilk yer saç derinize uyguladığınız ürünlerdir. Buna şampuanınız, saç kreminiz ve şekillendirici ürünleriniz de dahildir. Saç deriniz yıkamadan hemen sonra kuru, gergin veya kaşıntılı hissediyorsa, bu ürününüzün uygun olmadığının bir işareti olabilir.

Tricomi, “Şampuanınız, saç maskeniz ve saç kreminiz için aynı ürün serisini kullanmanızı öneririm” diyor. “Yağla mücadele için önerdiğim ürün türleri nemlendirici serilerdir. Parlaklık artırıcı serilerden kaçınmaya çalışın çünkü parlaklık vermesi gerekiyorsa, [saçınızı] daha yağlı hale getirecektir.”

Ayrıca, Function of Beauty PRO The Oil Heiress Scalp Oil Control Hair Goal Concentrate Mix-In (4$, Sephora), Kérastase Specifique Divalent Balancing Shampoo for Oily Scalp & Hair (40$, Sephora) ve The INKEY List Salicylic Acid Oily Scalp Treatment (15,99$, Sephora) gibi yağlı saç derileri için özel olarak formüle edilmiş saç bakım serilerini ve bakımlarını da kullanabilirsiniz.

Saç Rengini Mahvedecek En Yaygın 5 Şey – Saç Güzellik – Saç Modelleri, Saç Renkleri, Saç Bakımı, Saç Boyası (sacguzellik.com) başlıklı konumuza da göz atabilirsiniz.

Saç Derinizi Yıkayın ve Uçlarınıza Bakım Yapın

Saçınızı yıkamak önemli olsa da, buradaki birincil suçlu kafa derinizdir. Dr. Goldbach, “Hastalarıma her zaman saçlarını değil kafa derilerini yıkamaları gerektiğini hatırlatıyorum çünkü kir ve pislik burada birikiyor” diyor. “Bazen insanlar şampuanlarını saç köklerine yoğunlaştırıyorlar ki bu yanlıştır. Şampuan kafa derisine masaj yaparak yedirilmeli, saç kremi ise saç uçlarına odaklanmalıdır.”

Yıkama Arasını Çok Uzun Tutmayın

Saçınızı her gün yıkamanız gerekmese de, çok uzun süre yıkamamanız da önemlidir. Bu, gözenekleri tıkayabilecek ve kafa derinizde tahriş olmuş, kaşıntılı bir cilde yol açabilecek yağ ve yapışkan madde birikmesine neden olabilir. Her bir ila üç günde bir yıkamak daha fazla denge oluşturmaya yardımcı olabilir.

Fazla Yıkama da Yapmayın

Aynı zamanda, saçınızı çok sık yıkamaktan kaçınmanız önemlidir. Şampuanlama saçınızın doğal yağlarını alıp saç derinizin kurumasına neden olabilir. Bu da vücudunuza daha fazla yağ üretmesi için bir sinyal gönderir ve bu da oldukça kötü bir döngü yaratır.

Yağ Emici Şekillendirici Ürünleri Deneyin

Yağlı saçları uzak tutmaya yardımcı olmak için, fazla sebumu emmeye yardımcı olan bir şekillendirici ürün kullanın. Örneğin, Tricomi fön çekerken yağları emerken köklerin kuru kalmasına yardımcı olan bir “şekillendirmek için pudra” ürünü kullanır. Hacim veren ürünler de yağı emer ve saç tellerinin ağırlaşmasını önler. Schwarzkopf Osis + Dust It Mattifying Volume Powder (19,99 $, Amazon), Oribe Serene Scalp Oil Control Treatment Mist (58 $, Sephora) ürünlerini deneyin.

Saçınızı Her Gün Fırçalayın

Saçınızı fırçalamak, saç yağlarının kafa derinize yerleşmesine izin vermek yerine başınız boyunca ve saç telinden aşağı doğru yeniden dağıtılmasına yardımcı olabilir. Dr. Goldbach, saçınızı fırçalarken saç derinizden yaklaşık 15 cm uzakta düşük ısı ayarında bir fön makinesi kullanmanın da yağ dağılımını iyileştirebileceğini belirtiyor.

İlaçlı Bir Şampuan Deneyin

Yağlı veya pul pul saçlara neden olan tıbbi bir rahatsızlığınız varsa, haftada bir kez veya alevlenme sırasında rejiminize ilaçlı bir şampuan eklemeyi deneyin. Dr. Goldbach şöyle diyor: “Saç derinize masaj yapmanızı, ardından suyu kapatmanızı ve durulamadan önce şampuan saç derinize nüfuz ederken bacaklarınızı tıraş etmek gibi başka bir şey yapmanızı öneririm.”

Bir Dermatolog ile Konuşun

Yağlı saçlar bir türlü bırakılmıyorsa, bir profesyonele ulaşmanın zamanı gelmiş demektir. Sebepleri (herhangi bir iç sorun dahil) belirlemenize ve biraz rahatlama bulmanıza yardımcı olabilirler.

Yorum yapın